კვერცხი მსოფლიოს თითქმის ყველა სამზარეულოში ერთ-ერთი ძირითადი პროდუქტია და შეუცვლელია დიეტის დროსაც. მაგრამ ბევრმა ადამიანმა ჯერ კიდევ ყველაფერი არ იცის მის შესახებ. მაგალითად, ბევრისთვის უცნობია რას ნიშნავს უმ კვერცხში შესამჩნევი თეთრი, თოკისებური მასა. შევეცადოთ ავსხნათ:
ზოგს ჰგონია, რომ ეს არის, არც მეტი არც ნაკლები, წიწილას ჭიპი. მაგრამ სინამდვილეში ხალაზას ფუნქცია სხვაა.
როცა კვერცხი იხარშება, ხალაზა შეუმჩნეველია. თუმცა ეს ნაწილი ზოგჯერ არც უმ კვერცხში ჩანს ხოლმე.
მნიშვნელოვანი კი აი, რა არის: თუ უმი კვერცხის გატეხვისას ცილაში ან ყვითრში თეთრი "თოკი" ხილულია - ასეთი კვერცხი ახალია და საკვებად გამოყენებაც უსაფრთხოა. ხოლო თუ ხალაზა კვერცხში არ არის - ესე იგი კვერცხი ძველია.